Liesbeth van Heeswijk: Mei 2019

Heiavond

Een paar weken terug zijn we als raadsleden voor een avondje de hei op gegaan. Dat avondje was in het klooster van St Agatha alwaar we de avond begonnen met een uurtje speeddaten met inwoners die op een bepaalde manier actief zijn binnen de samenleving. Zo voerden we gesprekken met mensen die actief zijn binnen een energie coöperatie, repaircafé Cuijk, Verdeliet (wereldtuin in Cuijk), wonen voor gevorderden, Pantein etc. Ik vind het persoonlijk een heel mooie vorm om snel en efficiënt met elkaar kennis te maken. Repaircafé in Het Padbroek is een mooi initiatief. Zou denk ik ook mooi voor Haps kunnen zijn.

Na het speeddaten kregen  we uitleg over de prestaties van een coöperatie in Esbeek. Het doel van deze coöperatie is om te zorgen dat het Brabantse dorp nu en in de toekomst actief en attractief blijft voor wat betreft wonen en werken. Esbeek (1200 inwoners) moet op die manier leefbaar blijven. Ze hebben het echt knap gedaan. Met de nodige ondernemersdrift is er door het dorp een café opgekocht, zijn er starterswoningen gerealiseerd en is de school naar de kerk verhuisd. Ik was echt onder de indruk van het verhaal van de voorzitter van de coöperatie. De doelstelling van de vastberaden leden is simpel, maar o zo belangrijk:  ‘Esbeek moet een gezellig dorp blijven met goede voorzieningen voor jong en oud’.

 

Landschapspark

Een ander mooi initiatief dat waard is te vermelden is de aanleg van een landschapspark door firma Ebben. Een stuk grond (tussen Raamweg en Heeswijkse Kampen) dat eigenlijk niet bruikbaar is voor andere zaken dan een stuk natuur, leent zich uitstekend voor het creëren van een parkachtige omgeving waar bewoners kunnen sporten en wandelen. Dit gebied zal openbaar toegankelijk blijven. De presentatie maakt duidelijk dat dit een fantastisch park gaat worden. Mijn gedachten gaan meteen uit naar het mooie park ‘De Wild’ dat we hier in Haps hebben. Met steun van de gemeente zijn vrijwilligers niet bang geweest om de gigantische klus te klaren en te blijven onderhouden én te verfraaien; een oase van pracht, rust en natuur.

 

Cultuurvisie

Het hele beleidsstuk van 32 pagina’s (cultuurvisie) ga ik nu niet met u bepreken. Positief is in ieder geval het plan om het muziekonderwijs opnieuw in te richten. In het kort komt het erop neer dat muziekverenigingen een groot gedeelte van het muziekonderwijs in eigen beheer willen nemen. Dat lijkt me een uitstekend  en logisch plan. Hartstikke goed dat de muziekverenigingen hiervoor ook zelf het initiatief hebben genomen.

Het aanstellen van een (vooralsnog tijdelijke) cultuuraanjager die €75.000 moet gaan kosten, vonden wij géén goed idee. De functieomschrijving is nog erg wazig. Bovendien kun je je afvragen of het nodig is…want… laat ik het maar even plat zeggen: ‘We komen poen tekort in Cuijk!’ Een dergelijke  uitgave past meer in tijden dat de euro’s tegen de plinten opklotsen. Wij vonden als Liberaal LVC de genoemde investering onverantwoord. We bleven in de minderheid…dus die aanjager komt er.

De kadernota komt er weer aan. Dat stemt me ook niet zo gelukkig. Ik vrees tekorten, zeker bij jeugdzorg. U hoort er nog van.

 

Groenafval aanbieden wordt vanaf 1 augustus weer gratis

Gelukkig maar! Wat mij betreft komen andere afvalstromen ook in aanmerking om weer gratis te worden (om bijvoorbeeld dumpingen te voorkomen). Zo betaalt u aan de milieustraat voor één plank onbewerkt hout €7,50. Als u bijvoorbeeld drie dakpannen en nog een stuk hard plastic kwijt moet, komt daar nog eens €15,00 bij.

 

liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl    T: 06-23411107   www.liberaal-lvc.nl

Blog items