Liesbeth van Heeswijk: Openbaarheid van bestuur

Openbaarheid van bestuur = een algemeen rechtsbeginsel waar uit voortvloeit dat de burger het recht heeft te weten welke informatie er bij de overheid berust.

Tot mijn grote verbazing kregen wij twee weken terug een stuk onder ogen dat vertrouwelijk was. Het ging over de verkoop (voor één euro!) van boerderij de Bungelaar (11.000m2) in Beers aan de Kraaijenbergse Plassen. Het was juist een zaak waar ik al twee jaren op wacht om eindelijk iets in de openbaarheid over te kunnen zeggen. Ik was hier bepaald niet van gecharmeerd. Ik ben niet in de politiek gegaan om achter gesloten deuren te vergaderen. Ik begrijp wel dat er ooit vertrouwelijke zaken zijn waarbij het niet gepast is om ze openbaar te maken. Maar nu hadden we een onderwerp waar iedereen wat van vindt, dat gevoelig ligt bij de inwoners…en dan bham…stond er vertrouwelijk achter. Gelukkig mag de gemeenteraad in de regel een stuk weer openbaar verklaren. Dat is gebeurd en zo hoort het. We gaan het onderwerp in de vergadering van 10 juli aanstaande behandelen.

Kadernota-bestuursrapportage-jaarstukken

Al deze zaken (in het kopje) gaan we tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering voor de zomervakantie bespreken. Flinke kost met tijdens de vergadering veel tijd voor politieke partijen om de afgelopen tijd nog eens te belichten en om via moties en amendementen de richting verder te bepalen.

Een aantal zaken waar wij ons in ieder geval voor in gaan zetten:

  • Stoppen met de Beestenbende. Nu wordt er (via de afvalstoffenheffing) jaarlijks €20.000 uitgegeven aan een groepje kinderen om een gedragsverandering te bewerkstelligen. Dat kunnen de scholen voor minder geld zelf wel. Nu krijgen de kinderen als cadeau een dagje dolfinarium of een bioscoopbezoekje. Dat kan opvoedkundig gezien veel beter.
  • Een betere dienstverlening voor inwoners als zij bij bezwaarschriften en zienswijzen te maken hebben met het fenomeen gemeente. Een indiener hoort actief ingelicht te worden over dat waar zij recht op heeft én de voortgang van het proces.
  • Geen verhoging toeristenbelasting. Toeristenbelasting is net als de (afgeschafte) hondenbelasting een graaibelasting. De belasting komt maar voor een klein deel ten goede aan (in dit geval)toerisme. Juist wanneer je toerisme verder wilt ontwikkelen moet je geen verkeerd signaal afgeven. Bij het voorstel gaat het maar om €15.000 extra. Dit moeten we zo niet willen. Grave doet wat dat betreft heel stoer: gewoon geen toeristenbelasting.
  • Extra reserveren voor herinrichting centrum Haps. We weten nu al dat het ‘potje’ niet voldoende gevuld is. Dan past het om in de tijd van de kadernota (kaders bepalen) om alvast de anticiperen, voorsorteren, geld reserveren.
  • Aandacht voor tiny houses (duurzame bouw van redelijk kleine huisjes) en aandacht voor de archeologische opgravingen in Haps. Het zou mooi zijn om bepaalde sporen en vondsten zichtbaar te maken in de openbare ruimte.
  • Cuijk aan de Maas zou haar naam eer aandoen wanneer er ook werkelijk een ontwikkeling aan de Maaskade zou plaatsvinden. Nu lijkt Cuijk met de rug naar De Maas te staan. Vanaf het water is het nu niet bepaald de plek om aan te meren. Daar moet wat gebeuren!

 

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer zaken waar wij aandacht voor gaan vragen. Via www.cuijk.nl kunt u de gemeenteraadsvergaderingen altijd gewoon (live) volgen.

Fijne vakantie,

 

liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl    T: 06-23411107   www.liberaal-lvc.nl

Blog items