Liesbeth van Heeswijk: Terugblik raadsvergadering

Tijdens de laatste raadsvergadering, vlak voor de zomervakantie, werd ons initiatief om een betere dienstverlening richting inwoners te bewerkstelligen unaniem omarmd. Nu worden indieners van zienswijzen en bezwaren vaak nog in het ongewisse gelaten over de voortgang van het proces. Daar komt verandering in. Indieners worden vanaf heden (pro)actief ingelicht. Een tegenvaller tijdens deze vergadering was het feit dat er geen extra geld  gereserveerd werd voor de herinrichting van het centrum van Haps. We weten nú al dat we met het reeds gereserveerde budget geen echte plannen kunnen verwezenlijken. Met dat gegeven zou je op tijd voor kunnen sorteren door wat opzij leggen. Leek me logisch. Maar voor mijn voorstel was geen meerderheid te vinden. Indien we als gemeente onze dorpen levendig willen houden, zal er mijns inziens toch ook af en toe geïnvesteerd moeten worden.

 

Dat blijft een gemis in Haps. Onlangs werd ik nog door een betrokken Hapsenaar gewezen op dit feit. Ik ben dan heel blij dat iemand de moeite neemt om mij te informeren over wat er leeft. Zo kan ik mijn werk ook goed doen. We hebben meteen een traject uitgezet om te komen tot meer aandacht voor dit onderwerp. Ook dit thema heeft te maken met het bovenstaande: willen we dorpen levendig houden, bestaansrecht geven…dan hoort daar ook (re)actie bij vanuit de gemeente.

Bungelaar

Als raadslid behartig ik natuurlijk niet alleen de belangen van Haps. Dat zou ongepast zijn, ook al komen ze natuurlijk wel eerder voorbij. Ik ga u deelgenoot maken van het onderwerp Bungelaar dat in Beers speelt. Het heeft me de nodige moeite gekost om het stuk openbaar te krijgen. Inmiddels heb ik er een opiniestukje over geschreven. Vragen en/of opmerkingen zijn natuurlijk altijd welkom.

Voor  1 euro op de eerste rang (opiniestuk)

Wie wil dat nou niet?  Gemeente Cuijk heeft een oude boerderij, De Bungelaar, te koop voor 1 euro. Deze boerderij is gelegen aan de Kraaijenbergse Plassen in Beers op maar liefst  11.000 vierkante meter grond. U betaalt slechts één euro omdat er van u verlangd wordt dat u de boerderij ook inricht voor bijvoorbeeld een roeivereniging, duikclub of museum. U initieert een recreatieve/ toeristische ontwikkeling en dan staat het u vrij om er op deze A-locatie een fraaie horecagelegenheid van te maken mét een ruime bedrijfswoning. Hoe kan het zijn dat niet iedereen weet van deze verkoop? Zouden er niet meer ondernemers geïnteresseerd zijn in die locatie? Vanwege die ene euro? Hoe kan het zijn dat het zo lang duurt voor er een ontwikkeling plaatsvindt? Vanwege die ene euro? Want het riekt natuurlijk naar staatssteun en dat moet uitgesloten worden. Waarom wordt het pand met de grond niet verkocht aan de hoogste bieder met de mooiste plannen?

 

Het pand met de grond is natuurlijk veel meer waard dan één euro. De deal  is zó gemaakt dat in ruil voor het huisvesten van maatschappelijke functies (roeivereniging, museum etc) de ondernemer maar één euro hoeft te betalen. Maar juist omdat  de maatschappelijke functies binnen de deal met de ondernemer zijn verpakt, krijgen we gedoe. Zo moeten we veel regeltjes met elkaar afspreken en blijkt op de korte of de lange termijn dat regeltjes ook anders uitgelegd kunnen worden. Kent u dat fenomeen? Tsja, en deze maatschappelijke functies mogen er gratis zitten. Leuk, maar hoe leg je dat dan weer aan die andere verenigingen uit.

 

Kortom: vraag als gemeente een marktconforme prijs voor dat wat je te bieden hebt. Laat de maatschappelijke functies buiten de deal, dat is gewoon een overheidstaak. Dan houd je alles transparant.

 

Er wordt wel eens geroepen dat wij als Liberaal Land van Cuijk tegen een ontwikkeling van de Bungelaar zijn. Niets is minder waar. Wat ons betreft was er 4 jaar geleden al gestart met een ontwikkeling. Maar wij willen dat de verkoop van meet af zuiver is.  Dan hoeft er niemand voor één euro op de eerste rang.

 

liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl    T: 06-23411107   www.liberaal-lvc.nl

Blog items