Annoesjka Wintjes: Duurzaamheid

Als raadslid voor de partij Liberaal LVC vind ik het onderwerp duurzaamheid belangrijk. Maar ook als Annoesjka Wintjes zelf. Het duurzamer maken van onze woningen, buurt en gemeente komt in deze Corona periode meer onder de aandacht. Dus niet alleen in de gemeenteraad vragen we aan het college om de stand van zaken rondom duurzaamheid te delen, ook zelf ben ik ermee aan de slag met mijn woning in Cuijk. Inmiddels liggen er zonnepanelen op mijn dak, zijn de wanden van de woning geïsoleerd en is het regenwater afgekoppeld. Gelukkig zijn er subsidiemogelijkheden voor dergelijke maatregelen bij gemeente, provincie en rijk. Wees er snel bij, want anders kun je misgrijpen, weet ik uit ervaring. Maar samenwerken met de buurt kan ook, als je gezamenlijk offertes opvraagt kun je korting bedingen bij aannemers en leveranciers tot wel 10%. Zie ook www.cuijk.nl/duurzaamheidslening.

Samenwerken aan duurzaamheid: Niet alleen de gemeente kan duurzaamheid vormgeven, dat zullen we met elkaar moeten doen. Het raakt namelijk de hele gemeenschap in al zijn facetten. Wonen, vervoer, voedsel, producten, noem maar op. In de gemeente Cuijk, vinden alle politieke partijen in de gemeenteraad het onderwerp duurzaamheid belangrijk, en trekken daar samen in op. En zo hoort het met een dergelijk onderwerp, vind ik. Steeds meer bedrijven en leveranciers zijn er ook mee aan de slag. Zie maar eens de opmars van elektrische auto's. Ook in de schappen van de supermarkt neemt het aandeel biologisch voedsel toe.

Regio, Rijk en Europa gaan ook voor duurzaamheid: Ook andere gemeenten in Noord Oost Brabant zijn er mee aan de slag, niet omdat het kan, maar omdat het moet. Het Rijk heeft in het Klimaatakkoord vastgelegd dat er in 2030 minder CO2 uitstoot moet zijn, ook in Noord Oost Brabant. Zelfs de Europese commissie heeft onlangs een afspraak gemaakt, de zogenaamde 'Green Deal' van de welbekende heer Timmermans. CO2 reductie moet. Dus alle overheden, van Europa tot gemeente zijn er mee aan de slag.

Doet u ook mee? Niet alles hoeft per se veel geld te kosten Denk bijvoorbeeld aan het uit laten komen van de regenpijp op een regenton of het weghalen van wat stoeptegels zodat het water de grond in kan trekken. Als de CV kapot is en vervangen moet worden, denk dan bijvoorbeeld ook eens aan een hybride CV, dat scheelt gewoon gasgebruik. Heeft u vragen over dit onderwerp, vraag het me gerust

annoesjka.wintjes@liberaal-lvc.nl