Cuijkse liberalen krijgen 'zusje' in Grave

GRAVE/ CUIJK - De nieuwe partij in Grave die in maart aan de gemeenteraadsverkiezingen gaat meedoen, doet dat onder de naam Liberaal LvC Grave. Daarmee krijgt de Cuijkse partij Liberaal Land van Cuijk een 'zusje'.
 

De naam van de nieuwe politieke partij is donderdag aan het einde van de middag bekendgemaakt in Catharinahof in Grave. 

Frisse wind

Acht naar eigen zeggen 'bezorgde en betrokken burgers' uit Grave en Escharen - jong en oud - willen 'een frisse wind' door de Graafse politiek laten waaien. Het initiatief voor de nieuwe politieke beweging komt voort uit onvrede over hoe Grave 'broodnodige bestuurlijke vernieuwingen' in het Land van Cuijk tegenhoudt.  

Evenals de Cuijkse moederpartij is de Graafse liberale variant een warm voorstander van één grote gemeente Land van Cuijk.

Vorige maand nog zei de Graafse politiek, die nu zes fracties telt, 'nee' tegen één grote gemeente Land van Cuijk per 1 januari 2023. Vooral de lokale partij LPG, nu de grootste raadsfractie in Grave met vier zetels, is er fel op tegen dat Grave opgaat in een grote gemeente. Ze vrezen onder meer dat de huidige grote gemeenten Cuijk en Boxmeer het dan voor het zeggen krijgen. 

Lijsttrekker

Wie straks lijsttrekker wordt van Liberaal LvC Grave, is nog niet bekend. ,,Dat wordt later bekend’’, zegt Betsie van Beuningen uit Escharen, een van de kartrekkers van de nieuwe partij. De 59-jarige applicatiebeheerder bij het Merletcollege ambieert zelf niet het lijsttrekkerschap, ze kiest voor een bestuursfunctie. Naast herindeling krijgen onder meer een energieneutrale gemeente en hoe de N321 verkeersveiliger te maken extra aandacht.

De politieke nieuwkomers hopen op 21 maart in elk geval 3 zetels in de wacht te slepen. Bij Liberaal LvC Grave zijn ze er niet bang voor dat hun partij straks verward wordt met de Graafse eenmansfractie Trots Liberaal Land van Cuijk. ,,Deze partij stamt af van Rita Verdonk. Daar hebben wij helemaal niks mee’’, aldus Van Beuningen. 

Cuijk

Liberaal Land van Cuijk Grave komt voort uit Liberaal Land van Cuijk. Deze partij zag een jaar geleden het licht in Cuijk. Initiatiefnemer ervan is de Hapse Liesbeth van Heeswijk. Zij zat namens de Cuijkse VVD in de gemeenteraad en was er ook fractievoorzitter. Maar na onenigheid met haar twee fractiegenoten over hoe verder,  splitste de docent aan het Millse Merletcollege zich af. Van Heeswijk is heel blij met de Graafse zusterpartij. ,,Hier is al enkele maanden voorbereiding aan voorafgegaan.  Binnen een jaar al 'een kindje' is iets waar we natuurlijk alleen maar van konden dromen.’’
 

Van nieuwe Liberaal LvC-afdelingen in Boxmeer, Mill en Sint Anthonis is nu nog geen sprake, aldus Van Heeswijk. De Hapse is voor de raadsverkiezingen lijsttrekker voor haar partij in Cuijk.