Gemeentehuis LVC in Boxmeer
Er is uitvoerig gekeken naar de beste locatie voor het gemeentehuis voor de toekomstige gemeente Land van Cuijk. Het gemeentehuis in Boxmeer heeft de beste papieren, geeft de meeste mogelijkheden om het uit te bouwen tot een pand dat past bij deze tijd. Het is niet zo dat alles op het gemeentehuis plaats zal vinden. Corona heeft geleerd dat er voor een bepaald deel door ambtenaren ook thuis gewerkt kan worden. Ook zijn er plannen om inwoners juist thuis te bezoeken of dat men gewoon zaken thuis afgeleverd krijgt en de gang naar het gemeentehuis overbodig wordt. Maar eerlijk is eerlijk, hoe vaak moet je in deze digitale wereld werkelijk fysiek aanwezig zijn in het gemeentehuis? Dat valt reuze mee. De raadsleden zullen in ieder geval een nieuwe, vaste plek krijgen om te vergaderen. Nu moeten we dat tijdelijk digitaal doen, maar dat zal zeker weer veranderen. Dan zullen er in de nieuwe gemeente 35 stoeltjes klaarstaan in plaats van in totaal 70. Momenteel is de verdeling als volgt: Boxmeer (21), Cuijk (19), Sint Anthonis (15), Mill en Sint Hubert (15)
‘Onze’ griffier naar Land van Cuijk
Onze griffier zal over een paar weken de kwartiermaker worden van het Land van Cuijk. Dat betekent dat we hem driekwart jaar kwijt zijn aan de komende organisatie. Op zich is het wel fijn dat de griffier (zeg maar de persoon die de raadsleden helpt bij het uitoefenen van hun functie) voor ons een bekend en vertrouwd gezicht blijft. Ook de directeur van alle ambtenaren van onze gemeente (en die van Mill en St Hubert en Grave) is kwartiermaker geworden voor de gemeente Land van Cuijk. Ik realiseer me dat we toch beste mensen in huis hebben gehad als ze nu verkozen zijn tot kwartiermakers.
€1.378.000 voor wonen en leefbaarheid
In een eerdere raadsvergadering heb ik al eens gevraagd naar dit saldo. Dit bedrag is ontstaan doordat bouwers geld (bouwvolume) af moesten dragen ten behoeve van Wonen en Leefbaarheid in de buurt. Er zijn wel een paar regels verbonden aan de uitgaven. Zo moet het bedrag in principe ten goede komen aan projecten in de buurt van degenen die ervoor betaald hebben. Ik denk dat er mooie projecten en burgerinitiatieven bekend zijn waaraan de gelden besteed kunnen worden. Ik kan er een heel stel noemen voor de gemeente Cuijk en ook voor specifiek Haps. Maar laat ik er eens eentje noemen: De Rozengaarde. Daar valt best wel wat te ontwikkelen ten aanzien leefbaarheid. Om maar eens te beginnen met het in orde maken van de straat en bermen. Daar is meer dan 40 jaar geen degelijk onderhoud aan gepleegd. Veel kwetsbare medemensen moeten daar met de rollater op pad. Dat valt voorwaar niet mee.
De muur van Haps
Jeetje, dat was even schrikken en slikken toen menigeen ‘de muur van Haps’ zag, een wand van bedrijf Coenen op het RBL. Deze is zo hoog en zo dicht op de weg dat deze echt op je af lijkt te komen. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat dit bedrijf binnen de vooraf gestelde kaders heeft gewerkt. Daar wil ik het niet over hebben, maar wel over die, in mijn ogen, lelijke muur. Ik heb een schets gezien van wat het wordt. Dat is natuurlijk altijd beter dan wat we nu zien, maar fraai is het nog steeds niet. Wij gaan de wethouder vragen om in gesprek te gaan met het bedrijf. Een lelijke muur is een bijzondere kans om er juist iets moois van te maken. Ik denk dat er creatievelingen genoeg rondlopen die van zo’n gevel iets unieks kunnen maken. Ik hoop dat de directie van Coenen hier voor open staat, dan wordt die lelijke muur, die nu alleen afstand schept, een kans op verbinding!
liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl T: 06-23411107 www.liberaal-lvc.nl