Als uw huis binnenkort op de lijst van ‘gemeentelijk erfgoed’ komt en u ziet dat niet zitten, dan kunt u zienswijzen indienen en een gang naar de rechter voorbereiden. Het is op z’n zachtst gezegd ook wel heel erg vreemd dat een gemeente van de ene op de andere dag uw huis tot monumentaal erfgoed mag bestempelen. U heeft dan geen absolute zeggenschap meer over schilderwerk, kozijnen etc. U moet dan in overleg met de gemeente en sowieso, mág niet alles meer. Handhaving komt in het geweer om daar op te letten. U voelt hem al aankomen: hier zijn we als Liberaal LVC bepaald níet gelukkig mee! We hebben in de vergadering voorgesteld om vóór een aanwijzing als monumentaal pand de eigenaar de keuze te geven hierin mee te gaan of niet. Hier stond de wethouder afwijzend tegenover en een meerderheid volgde zijn advies. Jammer, we zijn niet tegen monumenten, integendeel, maar we zijn wel van mening dat de eigenhuisbezitter zelf het laatste woord mag hebben.
Het sportpark ‘De Groenendijkse Kampen’ gaat mogelijk een sportcomplex worden met meerdere sporten: hockey, voetbal, honk- en softbal, handboogschieten, wielrennen en tennis. Een mooie ontwikkeling als sporters samen willen werken en kansen zien. Een extern bureau gaat voor €160.000 een verdiepende uitwerking maken. Wij vonden het een hoog bedrag en waren ook van mening dat het opmerkelijk was dat niemand van de 800 ambtenaren de expertise in huis heeft om zo’n onderzoek uit te voeren. Zo werd ons dat namelijk gezegd. Wij dachten dat een herindeling zou betekenen dat we minder afhankelijk zouden worden van externe bureaus. Dat lijkt er nu allerminst op. Toch zal er nog wat water door de Maas moeten voor er een sportpark is. Verschillende culturen samenbrengen kost tijd. Elke vereniging zal ook een instandhoudingsbijdrage van jaarlijks €240.000 moeten ophoesten. Dat kan voor een club zomaar een reden zijn om af te haken omdat ze bang zijn dit niet te kunnen bolwerken. Daarbij komt dat de gemeente komend jaar in financieel zwaar weer komt. Bij een structureel tekort van meer dan 25 miljoen (jaarlijks dus) wordt het uitgeven van euro’s een stuk lastiger. Wat wij zeer opmerkelijk vonden was een bijzin in het raadsvoorstel: het college wil ruimte maken voor ‘een beoogde uitbreiding van het Merletcollege locatie Cuijk’. U zult zich afvragen ‘Waarom?’. Er worden twee scholen leeg gehaald (Stevensbeek en Mill) en nu moet er een school voor 500 leerlingen in het groen gebouwd worden? Hoe duurzaam is dat? Hoe logisch is dat? Toevallig lagen de scholen in Stevensbeek en Mill al bij sportparken. Deze scholen zorgden voor een mooie spreiding van onderwijs. Ik ga u de letterlijke tekst geven van de beargumentering die onder het verzoek ligt: ‘Het Merletcollege wil uitbreiden met 500 studenten op dezelfde locatie, dichtbij het huidige gebouw. Hierbij heeft het Merletcollege aangegeven een voorziening op het park te willen hebben specifiek voor studenten die in hun huidige schoolomgeving teveel prikkels hebben.’ Begrijpt u het nog? Vijfhonderd overprikkelde leerlingen? Volgens mij hebben we dan een serieus maatschappelijk probleem. Maar u heeft het vast in de gaten: het bijeenvegen van scholen naar Boxmeer en Cuijk en het ‘achterland achter laten’ is een ontwikkeling die echt fout was en is.
Misschien heeft u ook meegekregen dat wij geen voorstander zijn van een pilot voor zelfrijdende busjes. Een dergelijk project is in de provincie Gelderland al mislukt, kosten: 8 miljoen. Waarom zouden we hier aan beginnen? Het lijkt ons meer voor provincie, Rijk en ondernemers om zich hierover te buigen, Wij zouden liever zien dat de gemeente verder inzet op de zonnebus, tevens belbus, door dit fantastische vrijwilligersproject verder uit te rollen over de dorpen.
Wil je meedenken in een bevlogen team?
Laat vooral van je horen!
Neem gerust contact op als u uw mening wil delen
Mail of bel:
Liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl
06-23411107