Allerlei termen, zoals ‘inclusief onderwijs’ en ‘vakhavo’s’, worden gebruikt om de gemeenteraad te overtuigen van het bouwen van mammoetscholen. Als Liberaal LVC proberen wij te doorgronden hoe logisch het is om een nagenoeg nieuw schoolgebouw (Stevensbeek) en een schoolgebouw op een prachtige locatie naast sportvelden (Mill) weg te vegen en er elders twee nieuwe voor terug te bouwen. De totale kosten zitten nu al op 57 miljoen. Deze kapitaalvernietiging is niet uit te leggen. Organisatorisch gezien is het natuurlijk lekker gemakkelijk om het achterland leeg te halen en alles te concentreren, maar zijn de leerlingen daarbij gebaat? In onze optiek is het belangrijk dat er voor leerlingen en ouders wat te kiezen valt, voor een bepaalde locatie, sfeer, grootte van de school, type onderwijs.
Wat is erop tegen om ‘oude’ schoolgebouwen opnieuw in te richten? Deze gebouwen te renoveren voor jongeren die net wat meer aandacht nodig hebben of meer praktijklessen willen genieten binnen techniek en zorg. Deze specifieke lokalen bestaan al in Stevensbeek en Mill! Uit ervaring weet ik dat leerlingen best bereid zijn meer kilometers te fietsen, als ze maar op een school zitten waar ze zich op hun gemak voelen. Maar nee: alles moet aan de oostrand van onze gemeente, langs de Maas in Cuijk, Boxmeer en Grave. Zonde, dat de scholen zo direct na de herindeling bijeengeveegd worden.
Als Liberaal LVC vinden we een geografische spreiding van scholen voor voortgezet onderwijs belangrijk. Daarom is het bizar dat er nu bijvoorbeeld een nieuwe school naast het Merletcollege aan de Maas gebouwd gaat worden. Juist deze plek leverde jaren geleden veel discussie op: was niet logisch, de locatie zou in feite geschikter zijn voor woningbouw. Een centrale ligging, zoals bij het station, zou beter zijn. Ondanks deze argumenten kwam de school er. En nu lijkt het weer een herhaling van zetten te worden. Regelmatig spreken mensen mij nog aan over de misser van destijds om voor de locatie aan de Maas te kiezen.
Hoe duurzaam is het om nieuw te bouwen in het groen i.p.v. renovatie? Hebben we geen stikstofprobleem waardoor bouwen niet vanzelfsprekend is? Gaat de drukte op het elektriciteitsnet voor vertraging zorgen? Hoe veilig wordt het voor de jonge fietsers? Redden we het financieel gezien wel? Is er nog genoeg geld voor aanpassingen van basisscholen? Moet de OZB weer omhoog? Onze gemeente laat haar oren hangen naar bestuurders van grote scholengemeenschappen en maakt daardoor zelf geen keuzes meer. De keuzes van nu zijn bepalend voor de komende decennia.
Deze historische fout is 13 maart in de raadszaal in Cuijk gemaakt.
‘Een nieuw gebouw is geen garantie voor goed onderwijs’.
Wil je meedenken in een bevlogen team?
Laat vooral van je horen!
Neem gerust contact op als u uw mening wil delen
Mail of bel:
Liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl
06-23411107