Uitstelgedrag, dat in dit geval niet kan leiden tot afstel want zonder besluiten te nemen kunnen we het tekort van 11 miljoen voor 2025 niet wegpoetsen en zeker niet de 28 miljoen voor het jaar daarop. Tijdens de laatste vergadering, de zogenaamde kadernota, moesten er eigenlijk duidelijke kaders meegegeven worden aan het college. Toch kwam de raad niet verder dan dat uit te stellen tot een werkbespreking in het najaar. Ook een motie van (VVD, Liberaal LVC, LPG en FVD) om het OZB tarief (behoudens inflatiecorrectie) niet te verhogen, kreeg geen steun. Wij willen niet dat de dekking voor de tekorten uit lokale lasten komt, maar dat deze binnen de eigen begroting opgelost wordt. Met andere woorden: wij vinden het te gemakkelijk om bij de huizenbezitter in de portemonnee te grabbelen als er met een andere portemonnee volop uitgegeven wordt.
Ook bij de woonvisie kwam het uitstelgedrag boven drijven en werden onze moties afgedaan als niet nodig of ‘dat komt later wel’. De motie om een huisvestingsverordening hebben we dit jaar zelfs twee keer ingediend omdat we niet begrepen dat iemand er tegen kon zijn. Het was een manier om onze inwoners met een economische, maatschappelijke of lokale binding voorrang te geven bij het toewijzingsbeleid. Een nieuwe wet (vanaf 1 januari 2024) geeft gemeentes ruimte om hier gebruik van te maken. Maar dan moet je wel die verordening maken. Helaas, het gaat niet gebeuren.
Onze motie ‘senioren op de woningmarkt’ haalde het ook niet. Erg jammer, want met een motie probeer je de juiste richting aan te geven. Het was een uitgebreide motie met veel argumenten en overwegingen. We verzochten het college het volgende:
- Rondom bestaande voorzieningen (ontmoetingsplekken, scholen, winkels, etc.), indien mogelijk, geclusterde woonvormen, zoals ‘bejaardenhuizen nieuwe stijl’ toe te voegen of zich sterk te maken voor behoud van wonen met zorg;
- In alle kernen de kansen pakken om ‘gespikkeld wonen’ mogelijk te maken (zie uitleg in vorige Schakel);
- Om mantelzorgwoningen of andere toekomstige alternatieven toe te staan en de mogelijkheid te creëren om woningen te splitsen tot twee zelfstandige woningen;
- Woonzorginitiatieven te faciliteren op het gebied van ontwikkel-, bouw- en financieringsvraagstukken;
- Ouderen specifiek te betrekken bij de uitwerking van de plannen;
- Volop samen te werken met zorgaanbieders, zorgkantoor, woningcorporatie en projectontwikkelaars.
Tijdens de behandeling van de kadernota hebben we gepleit om focus te houden op leefbaarheid in de kernen, veiligheid en een dienstbare houding vanuit de gemeente. Ik heb mijn betoog positief beëindigd, want we willen niet in ‘halflege glazen’ denken 😊 Ik vernam onlangs dat iemand bij een verzoek aan de gemeente mee mocht maken dat een ambtenaar eigenlijk meteen naar die persoon was gegaan en de mensen ter plekke verder kon helpen. Dit zijn de mooie verhalen 😊 We hebben het college daarom ook meegegeven: ‘Ga naar de inwoners toe. Het lijkt meer tijd te kosten, maar het levert uiteindelijk juist meer op’.
Met het uitstelgedrag gaan we het druk krijgen in het najaar. Daarom is het goed dat er nu een vakantieperiode aan komt. Als dat ook voor u geldt: fijne vakantie !
Wil je meedenken in een bevlogen team?
Laat vooral van je horen!
Neem gerust contact op als u uw mening wil delen
Mail of bel:
Liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl
06-23411107