De reacties op mijn column over het nieuwe gemeentehuis waren enorm. De column stond ook in De Maasdriehoek en werkelijk uit alle hoeken van Land van Cuijk kwamen reacties. Er kwam veel overeen. Een greep uit de vele opmerkingen:
- goede bereikbaarheid is belangrijk, voldoende ruimte dat gemakkelijk schoon te houden is, veiligheid
- architecten als esthetische vormgevers kunnen vaak niet goed rekenen/ toeters en bellen zijn kostenvreters
- kostenplaatje moet stevig onderbouwd zijn
- houd het sober, effectief, efficiënt en duurzaam
- organiseer een stukje dienstverlening in elke kern
- het gemeentehuis zou niet in een kern moeten liggen, maar bijvoorbeeld naast ziekenhuis of op Laarakker
- het zou goed zijn om bijvoorbeeld een maal per week ‘dependance’ te houden in een mfa-gebouw of bibliotheek
- minder vaste werkplekken, flexplekken, i.v.m. thuiswerk, digitale mogelijkheden
- inwoners moeten inbreng hebben, gaat om gemeenschapsgeld
- breng de alternatieven in kaart
- Een functioneel gemeentehuis bouwen en de rest besteden aan de MFA in het kerkdorp!
- kijken of en in hoeverre het mogelijk en verantwoord is een van de huidige gemeentehuizen te handhaven. Kosten-batenanalyse
Ik ga zorgen dat het onder de aandacht van de verantwoordelijk wethouder komt. Sterker nog, op het moment dat u dit leest, heb ik met hem al een eerste gesprek hierover gehad.
Komt de zonnebus ook naar Haps?
De voorzitter van de dorpsraad vroeg mij om De Zonnebus eens op de agenda te zetten van mijn blog. Welnu, wil ik best wel doen. Er werd namelijk tijdens de dorpsraadvergadering een vraag gesteld vanuit het publiek om eens te bezien of de zogenaamde zonnebus interessant voor Haps kan zijn. Om informatie te vergaren kon ik terecht bij ons partij- en commissielid Han van Oort. Hij is een enthousiast ambassadeur van dit project en vrijwilliger als chauffeur (zie foto). Zonnebus Cuijk is een initiatief van de wijkraad Padbroek in Cuijk. Nadat veel voorzieningen wegvielen in de wijk kwam de behoefte, met name bij senioren, om op andere plekken in de gemeente te vertoeven. Zo is het burgerinitiatief ontstaan om op zoek te gaan naar milieuvriendelijk vervoer voor Cuijk. Vele sponsoren vonden het initiatief zo mooi dat het ook daadwerkelijk uitgevoerd kon worden. Er is een elektrische bus aangeschaft, een Toyota Proace Electric. Momenteel rijdt de bus op drie werkdagen van 9 tot 5 (zie dienstrooster).
Een ritje heen en terug kost slechts een euro. Maar nu de hamvraag: zou hier ook behoefte aan zijn in Haps? Dan zou ik eens kunnen polsen of Haps (en bijvoorbeeld Vianen) op een route meegenomen kan worden. Gegarandeerd en vanzelfsprekend zal dan ook de vraag komen of er vrijwilligers als chauffeur uit Haps zijn. Zou u daar al eens over na willen denken? Maar eerst: wie vindt dit een goed plan? Mail me dan gerust. Dan krijg ik een beeld bij de behoefte vanuit Haps.
Wil je meedenken in een bevlogen team?
Laat vooral van je horen!
Hoe kunnen we jou bereiken? Open, betrokken en daadkrachtig!
Mail of bel:
Liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl
06-23411107