LAND VAN CUIJK | De gemeente Land van Cuijk moet de helft van alle (huur)woningen toewijzen aan iemand die binding heeft met een bepaalde wijk of dorp. Dat vindt althans coalitiepartij Liberaal LVC, die de gemeente opnieuw oproept hier werk van te maken. “Het college van B en W beweert dat het niet nodig is, maar de uitzonderingen bevestigen helaas de regel”, stelt commissielid Niels Linders.
De gemeente Land van Cuijk haalde in januari nog een soortgelijk voorstel van Linders’ Liberaal LVC van tafel. Het voorstel van die partij is gebaseerd op een lokale verordening in de gemeente Oss, waar vorig jaar wél gekozen werd voor een voorrangsregeling ‘voor mensen met lokale binding’. Woningcorporaties in Oss moeten vanwege deze regeling de helft van alle huurwoningen toewijzen aan woningzoekenden met een aantoonbare lokale binding. Vorige week riep de Dorpsraad Mill de gemeente op hetzelfde te doen in het Land van Cuijk. “De realiteit is dat je jaren moet wachten en vervolgens achter het net vist omdat een woning wordt toegewezen aan iemand die niet uit je dorp of zelfs niet eens uit dezelfde gemeente komt. Zo’n huurder heeft vaak geen binding met de plek waar hij of zij komt te wonen. Dat heeft gevolgen voor de leefbaarheid en sociale cohesie in wijken en kleine kernen. En uiteindelijk heeft dat weer negatieve consequenties voor het verenigingsleven. Zowel qua ledenaantallen als qua vrijwilligers”, zegt Linders.
Maatwerk
De 20-jarige Wanroijnaar weet uit eigen ervaring en vanuit de jeugdafdeling van Liberaal LVC hoeveel moeite jongeren hebben om überhaupt een woning toegewezen te krijgen. “De oproep van de Dorpsraad Mill is een noodkreet”, weet Linders. De dorpsraad spreekt van een ‘toenemende zorg over het verdwijnen van lokale betrokkenheid’. “Natuurlijk verschilt het per kern, maar het probleem speelt overal.” Dus pleit Linders voor een 50%-regeling. “Neem de gemeente Oss. Daar is de lokale verordening zelfs per wijk gespecificeerd, hier zijn in de verordening speciale wijken en gebieden benoemd. Zoals de schadewijk of Oss zuid. 25 procent gaat naar iemand uit dezelfde wijk en 25 procent naar iemand uit Oss. Maatwerk dus! De kaders stel je als gemeente gezamenlijk vast met Mooiland. Als iemand niet uit hetzelfde dorp komt, maar wel een historische of sociale binding met een wijk of kern heeft, of een baan krijgt in een dorp, dan kan voor deze groep woningzoekenden ook voorrang gelden.” Linders benoemd ook dat nieuwe inwoners die voorheen veel verder weg woonde niet per se negatieve invloeden met zich meebrengen. “Een goede combinatie zorgt simpelweg voor positieve invloeden op een dorp of kern.”
Stap verder
“Mill trekt nu aan de bel, maar het probleem speelt ook in grotere dorpen als Boxmeer en Cuijk, dat zeer in trek is bij woningzoekenden met een baan in Nijmegen of Arnhem”, vervolgt Linders. Een overgroot deel van alle koopwoningen in Cuijk wordt op dit moment verkocht aan mensen van buiten dat dorp. “Laatst werd een appartementencomplex in Cuijk opgeleverd. Alle appartementen gingen naar iemand van ver weg buiten onze gemeente.” Daarom vindt hij dat de gemeente Land van Cuijk ‘nog een stap verder moeten gaan’. Linders: “De lokale verordening stelt de gemeente in staat om ook de helft van alle koopwoningen met een bepaalde WOZ-waarde of koopprijs toe te wijzen aan mensen uit eigen dorp of met lokale binding. Zelfs als je van mening bent dat dit probleem niet speelt, kun je het gewoon borgen. Dan hoef je niets te repareren als het straks te laat is.”
Wil je meedenken in een bevlogen team?
Laat vooral van je horen!
Neem gerust contact op als u uw mening wil delen
Mail of bel:
Liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl
06-23411107