Laat ik deze keer in het kort iets vermelden over onze Algemene Ledenvergadering die we onlangs in Wanroij hielden. In een goed gevulde zaal met leden (jong en oud) hebben we eerst de formaliteiten afgewerkt die nu eenmaal bij zo’n vergadering horen. Omdat we toch in Wanroij waren, was het een uitstekende gelegenheid om te luisteren naar twee presentaties van eigen bodem.
- Zorgcollectief Wanroij Enige jaren geleden zijn inwoners in Wanroij in actie gekomen om in afstemming met de partijen die er al zijn ( o.a. Mooiland, Pantein, KBO ) een zogenaamd ‘zorgcollectief Wanroij’ op te richten, een vereniging waarvan iedereen gratis lid is. Huub van Boekel vertelde over dit plan om op laagdrempelige wijze zorg en welzijn in te gaan richten. We kunnen stellen dat dat erg goed gelukt is. Met 300 leden (die dus geen contributie hoeven te betalen) wordt er met medewerking van 95 vrijwilligers van alles georganiseerd om de leefbaarheid op en top te houden. Zo kun je denken aan: muziekavonden, ontspanning, samen eten, carnaval, bibliotheek, inzet duofiets, huiskamerfunctie, thema avonden, samen bakje koffie pakken enz. Dit soort initiatieven zie je natuurlijk in meer wijken en dorpen ontstaan, maar het was zeker interessant om te horen hoe ons buurdorp, Wanroij, het opgepakt heeft.
- Repaircafé en techniekonderwijs Nog niet zo lang geleden is een groepje in het dorp begonnen met een repaircafé. Maar liefst 25 vrijwilligers zijn op zo’n middag bezig om tegen een geringe vergoeding haarföhns, koffiezetapparaten te maken, messen te slijpen herstelwerk aan kleding te verrichten enz. Een gastvrouw is aanwezig die voor de inschrijving en de kopjes koffie zorgt. Het hele gebeuren gaat met veel gezelligheid gepaard. Sinds kort zijn de vrijwilligers ook workshops (technieklessen) gaan verzorgen voor groep 6, 7 en 8. Dat is echt een succes geworden. Meer dan 30 kinderen gaan maandelijks, na school, naar de doe-middag. Ze solderen dan, maken vogelhuisjes, stofferen enz. Dit is erg laagdrempelig. Dat werkt. Toen ik vroeg hoe het zat met subsidie, kreeg ik te horen dat ze niets kregen ‘omdat de kinderen maar naar Techno Promo in Cuijk moesten gaan’. Daar schrok ik van. Techno Promo is op zich een mooi initiatief waar kinderen kunnen komen om diverse vormen van techniek te ervaren. Maar in Wanroij maken ze juist gebruik van de laagdrempeligheid die het dorp biedt. Daardoor is er zoveel animo. Hier moeten we dus nog vragen over gaan stellen…want het kan toch niet zo zijn dat dorpen rondom Techno Promo op deze manier op plan 2 staan.
Dat brengt me op het derde onderwerp dat ik aan de orde wil brengen: (kleine) basisscholen in dorpen. Het speelt nu enorm in Vianen en Beers. Donderdag 11 mei was het volle bak in het gemeentehuis omdat veel inwoners van Vianen zich zorgen maken over het behoud van de basisschool. Nadat een locatie, tussen de dorpen Beers en Vianen in, is afgewezen en een stuurgroep heeft besloten om het dorp Beers aan te wijzen als plek voor een nieuw te bouwen school, is de angst in Vianen groot dat door het wegvallen van hun basisschool de leefbaarheid enorm onder druk komt te staan. Een terechte angst. Eerlijk gezegd zou ik als inwoner van Vianen erop aandringen dat de school gewoon blijft bestaan. Met meer dan 70 leerlingen heb je gewoon bestaansrecht en heb je de ondergrens nog niet bereikt. In Maashees bijvoorbeeld, hebben de ouders zelf de schouders eronder gezet, zijn ze van regulier basisonderwijs naar kindgericht onderwijs gegaan en dat werkt fantastisch. De school groeit zelfs omdat kinderen uit omliggende dorpen zich ook beter voelen bij dit type onderwijs en de gang naar Maashees maken. Nog een voorbeeld: in Griendtsveen hebben ouders onlangs met succes de school overgenomen en van sluiting gered. Zij hebben nu een stichting gevormd met een raad van toezicht. Dit is geen ongewone constructie: In Nederland zijn 7500 scholen waar geen professioneel bestuur leiding geeft aan een school. Als Liberaal LVC hebben we een duidelijke mening ten aanzien van dit thema: basisscholen, ook al zijn ze klein, zijn belangrijk voor de leefbaarheid. Als het animo er is om ze te behouden, dan moet je daar als gemeente medewerking aan verlenen. En ja, dat mag wat kosten. Dat is een keuze.
Wil je meedenken in een bevlogen team?
Laat vooral van je horen!
Hoe kunnen we jou bereiken? Open, betrokken en daadkrachtig!
Mail of bel:
Liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl
06-23411107